Cunoaştem cu toţii trunchiurile zvelte şi acoperite de coaja albă ale mestecenilor, unii dintre cei mai puţin pretenţioşi arbori în ceea ce priveste condiţiile de viaţă. Cu greu însă putem bănui ca în “vinele” acestor arbori se revarsă odată cu venirea primăverii unul dintre remediile cele mai rare şi mai valoroase ale anotimpului: “seva de mesteacăn”.

  • Seva recoltată numai primăvara din trunchiul arborelui de mesteacăn, este un lichid foarte limpede, incolor, şi are un gust uşor dulceag foarte agreabil.
  • Seva arborelui de mesteacăn conține puține zaharuri naturale (mai precis xilitol) care nu îngrașă, dar și valoroase proteine, vitamine, minerale și enzime sănătoase.

Cum apare seva de mesteacăn?

De-a lungul perioadei calde a anului, în special vara, mesteacănul formează din apă şi dioxid de carbon, cu ajutorul luminii solare şi a proceselor complexe de fotosinteză, diferite zaharuri şi alte substanţe cu rol hrănitor pentru arbore. Odată cu venirea toamnei, arborele începe să stocheze aceste rezerve nutritive, pregătindu-se astfel pentru renaşterea din primăvară ce urmează. Când vine primăvara şi natura se retrezeste treptat la viaţă, arborele începe să absoarbă cu putere din sol apa şi substanţe minerale cu rol nutritiv, simultan cu punerea în mişcare a zaharurilor depozitate anterior. Când aceste componente aflate în stare fluidă ajung să se acumuleze şi să formeze seva, aceasta începe să urce cu forţă dinspre rădăcini spre coroană, retrezind la viaţă întregul arbore. În sevă se acumulează astfel, prin procese complexe, o serie de substanţe nutritive cu rol esenţial pentru viaţa arborelui, dar care prezintă în acelaşi timp efecte terapeutice remarcabile.

Compozitia sevei de mesteacăn

Principalii compuşi ai sevei sunt glucoza şi fructoza, derivaţi terpenici, vitamina C şi o serie întreagă de minerale valoroase: calciu, fosfor, cupru, magneziu, potasiu, mangan, zinc, sodiu şi fier. De asemenea, seva mai conţine: ​​acizi organici, uleiuri esențiale, volatile, taninuri, saponine, vitamine și substanțe biologic active.

Dincolo de aceste minerale şi substanţe nutritive descoperite în sevă prin diferite analize de laborator, se poate remarca un factor suplimentar: energia vieţii. În cazul mesteacănului este vorba de existenţa unei forme deosebite de bioenergie, ce face ca seva să fie o “apă vie”, înzestrată cu capacitatea de a modifica starea energetică a organismului nostru. Ca şi în cazul altor arbori, mestecenii sunt adevărate “centrale” de energie biologică, seva lor fiind puternic impregnată de această forţă ascendentă a arborelui. Tocmai de aceea, în urma curei cu sevă, în fiinţa noastră se poate simţi o veritabilă retrezire a puterii de regenerare şi ascensiune, atât din punct de vedere fizic, cât şi lăuntric, prin reactivarea puterilor sufleteşti şi mentale.

Beneficiile sevei de mesteacăn

Seva de mestacăn este recomandată celor ce consumă frecvent produse alimentare fabricate în mod industrial, au un ficat obosit sau lent, consumă cantităţi excesive de alcool, fumează, au colesterolul ridicat, trec printr-o perioadă de stres, au imunitatea scăzută, sau iau multe medicamente.

În prezent, seva de mesteacăn este folosită în întreaga lume și este considerată a fi un agent de detoxifiere extrem de eficient, care vizează două organe-cheie:

  • Ficatul: prin captarea și neutralizarea deșeurilor toxice;
  • Rinichii: prin eliminarea și filtrarea deșeurilor prin tractul urinar.

Există foarte puține ingrediente fitoterapeutice care sunt capabile de a ataca două sisteme de curățare și purificare majore ale corpului, în același timp.

Seva de mesteacăn are proprietăţi terapeutice, deoarece conţine tot ce e mai bun din mesteacăn, şi poate fi utilizată ca adjuvant în: afecţiuni hepatice, întreaga gamă a afecţiunilor renale, inclusiv calculoza, edeme cardiorenale, artroză, reumatism, gută, diabetul zaharat (îndeosebi ca prevenire), boli respiratorii, hipercolesterolemie, dermatoză, tonic capilar.

  • Seva de mesteacăn este un foarte bun tonic fizic și psihic. Pentru că are extrem de puține calorii dar foarte multe proprietăți nutritive, seva de mesteacăn este ideală în curele de slăbire care, altfel, pot secătui organismul de vitamine și minerale esențiale. 
  • Seva de mesteacăn este eficientă și în fortificarea copiilor, sportivilor şi a persoanelor care vor să își imunizeze și vitaminizeze organismul.
  • Seva de mesteacăn reface celulele, ţesuturile şi regenerează pielea. Folosită pentru faţă întinereşte tenul, reduce ridurile şi curăţă petele.
  • Seva de Mesteacăn se administrează în stare pură, în cure de cel putin 2-3 săptămâni, câte 0,5-1,0 litri pe zi.

Datorită conţinutului de zaharuri (0,6-1,1%) şi a pH-lui de 5,0-6,5, fiind favorizate condiţiile pentru producere de mucegai şi drojdie, seva de mesteacăn se pastrează în frigider.

Dacă nu se consumă imediat, seva proaspătă se poate păstra câteva zile în sticle închise ermetic, în frigider. Conservarea pe perioade de timp mai lungi se poate face prin pasteurizare (la 82°C), sau prin congelare.

Recoltarea: O data cu primele semne ale primăverii, chiar înainte ca zăpada să se topească complet, seva începe să se acumuleze în trunchi. Perioada de recoltare poate astfel să înceapă din luna martie şi să continue până la apariţia primelor frunzuliţe. După acest moment, ea nu va mai avea efecte terapeutice.

Cu un sfredel de circa 5-10 mm grosime, se face o gaură de 3-5 cm adâncime în trunchiul mesteacănului, la o distanţă de 50-70 cm de la pământ, în care se fixează o sondă (furtun) din plastic, iar celălalt capăt într-o sticlă. Dintr-un astfel de orificiu se poate recolta până la 2-6 litri de sevă într-o zi, în funcţie de condiţiile meteorologice.

Când se termină perioada de recoltare, gaura se astupă cu un cep de lemn sau cu o răşină.

Recoltarea se va face de la arbori de vârstă medie-mare, cu diametrul trunchiului mai mare de 20 cm. În oricare dintre variante, seva se va colecta cu ajutorul unor recipiente de plastic sau (cel mai bine) din sticlă, foarte curate şi care vor fi menţinute cât mai bine acoperite în timpul recoltării.

Product added to compare.

Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență pe site-ul nostru web.
Poți afla mai multe despre cookie-urile pe care le folosim sau să le dezactivezi în setări